• Jadłospisy na 3 miesiące • Ponad 200 przepisów, także w wersjach wegańskich i wegetariańskich • 5 podstawowych produktów w każdym przepisie • Czas przygotowania: do 20 minut.
Ten poradnik ma pomóc wszystkim zapracowanym, zmęczonym czy zwyczajnie nielubiącym gotować osobom błyskawicznie przyrządzać potrawy zgodne z zasadami żywienia insulinoopornych. Z przepisów mogą jednak korzystać nie tylko pacjenci z insulinoopornością, ale każdy, kto chce jeść z niskim indeksem glikemicznym, odżywiać się zdrowo i zrezygnować z częstego jedzenia na mieście.
Co znajdziesz w tej książce?
• rady w pigułce, czyli vademecum dotyczące insulinooporności • listę produktów, z których warto korzystać • podstawowe zasady gotowania dla zabieganych • przyprawy, które wspomagają walkę z insulinoopornością • sposoby na okiełznanie głodu.
UWAGI:
Bibliografia na stronach 306-310. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Została wypożyczona Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
WYPOŻYCZYŁ:
Nr karty: 024908 od dnia:2024-05-13 Wypożyczona, do dnia: 2024-06-12
Lubisz tradycyjne, domowe jedzenie, ale wiesz, że znajduje się ono na czarnej liście? Katujesz siebie i innych wymyślnymi, niskokalorycznymi potrawami, choć w duchu marzysz już tylko o tym, żeby wrócić do dotychczasowej diety? A może przygotowujesz kilka posiłków, bo domownicy kręcą nosem na to, co ląduje na ich talerzu, i domagają się kotleta czy gołąbka?Koniec z gotowaniem dla każdego innego obiadu! Czas na zdrową alternatywę dla dotychczasowych posiłków, która pomoże wrócić do zdrowia całej twojej rodzinie. Żyjemy w czasach nadmiaru, w czasach, w których więcej osób umiera z powodu zbyt dużej ilości jedzenia niż jego braku, a na choroby cywilizacyjne takie jak otyłość, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe i autoimmunologiczne zapadają coraz młodsi ludzie. Nawet dzieci!Insulinooporność stała się plagą XXI wieku. Dotyczyć może każdego, bez względu na wiek, płeć, masę ciała i miejsce zamieszkania. Dotyka zarówno młode i aktywne osoby, jak i starsze.W tej książce pokazujemy, dlaczego warto wykonać szczegółową diagnostykę w kierunku insulinooporności, a także udowadniamy, że diagnoza to nie wyrok! Wręcz przeciwnie, to bodziec do nowego, zdrowego życia.Kuchnia polska w insulinooporności nie musi być nudna i monotonna, a tym bardziej restrykcyjna i głodówkowa. Możesz jeść wiele smacznych, sycących potraw, nawiązujących do tradycyjnej kuchni polskiej.
UWAGI:
Na okładce: Dla całej rodziny, z niskim IG. Bibliografia na stronach398-400.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Specjalistki od insulinooporności i zdrowego odżywania powracają z nową książką, która pomoże ci zadbać o zdrowie w okresie jesienno-zimowym! Istnieje wiele sposobów na budowanie i wzmacnianie odporności, a najważniejszym jej filarem, obok aktywności fizycznej, odpowiedniego odpoczynku i dobrze dobranej suplementacji, jest zdrowe odżywianie. Prawdziwe wyzwanie dla wielu z nas, zwłaszcza tych zmagających się z insulinoopornością, stanowi właśnie ten ostatni element. Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska, autorki tego niezwykle praktycznego poradnika, dzielą się w nim najnowszą wiedzą dotyczącą funkcjonowania układu immunologicznego i użytecznymi sposobami na podkręcenie jego działania, w tym całą masą przepisów na wzmacniające dania. Oczywiście, choć proponowane potrawy zostały skomponowane zgodnie z zasadami diety dla insulinoopornych, to sprawdzą się u każdego. Przy tym jak zwykle ich przygotowanie jest bardzo proste, a efekt - wyśmienity!Ciesz się smakiem zdrowych i smakowitych potraw, nawet kiedy pogoda za oknem nie zachęca do kulinarnych szaleństw. Wzmocnij swój układ odpornościowy i zadbaj o zdrową przyszłość dla siebie i swojej rodziny, a w bonusie zyskasz smukłą sylwetkę i doskonałe samopoczucie.
UWAGI:
Bibliografia na stronie 310-317. Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Odkryj pasję zbierania dzikich ziół i owoców!Nigdy rozpoznawanie dzikich ziół i owoców nie było tak łatwe, a zbieranie tak przyjemne dzięki podziałowi według miejsc występowania i pory zbiorów oznaczonych kodem kolorów.Lebiodka świetnie czuje się na suchych łąkach, smaczną pokrzywę można znaleźć w lesie, kwiaty maku polnego należy zbierać przed południem, czosnek niedźwiedzi łatwo pomylić z jego trującym sobowtórem - konwalią.140 gatunków jadalnych dzikich ziół i owoców oraz ich trujących sobowtórów według typowych miejsc ich występowania (w lesie, na łące, nad wodą, na polu, na drzewach i krzewach) oraz według pory zbiorów.
UWAGI:
Na okładce : "140 gatunków roślin", "Kod kolorów ułatwi ci rozpoznawanie". Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Pierwsza książka kucharska twórczyni "Jadłonomii" - najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej.Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia?Do czego wykorzystać natkę marchewki?Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół?Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w długo wyczekiwanej książce Marty Dymek - znanej z programu "Dzień dobry TVN" autorki "Jadłonomii", najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013.Autorka skomponowała ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu.
DOSTĘPNOŚĆ:
Została wypożyczona Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
WYPOŻYCZYŁ:
Nr karty: 003936 od dnia:2024-05-06 Wypożyczona, do dnia: 2024-07-05
Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników.Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków.Jadłonomia po polsku pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi.W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć - jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę.Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni.A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu - w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami.
UWAGI:
Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Jaglany Detoks. Kolejny krok to kontynuacja świetnej książki Marka Zaremby. Pierwszą część - Jaglany Detoks przeczytały tysiące osób, które zmieniły całe swoje życie. Dlaczego? Bo książka ta ma niesamowitą moc, a wszystko to zasługa kaszy jaglanej - pomaga schudnąć, oczyścić organizm, pozbyć się alergii pokarmowych, zmęczenia i infekcji. Pomaga żyć!
UWAGI:
Na okł. podtyt.: Zwiększ moc oczyszczania! Bibliogr. s. 334.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Kasza jaglana - niekwestionowana królowa zdrowia. Znana od setek lat, zapomniana, teraz wraca na nasze talerze. To właśnie ona pomoże ci w walce o dobre samopoczucie.To dzięki niej: Oczyścisz organizm i zwiększysz jego odporność Schudniesz, jedząc zdrowo Poradzisz sobie z alergią pokarmową Zwalczysz uporczywe infekcje i zmęczenie
UWAGI:
U dołu okł.: ...oczyść organizm w 7 dni.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Kontynuacja międzynarodowego bestsellera Jak nie umrzeć przedwcześnie autorstwa uznanego specjalisty z zakresu zdrowego odżywiania doktora Michaela Gregera.Autor udowadnia, że wielu chorób można uniknąć lub odwrócić ich postęp za pomocą diety opartej na produktach roślinnych.
Prezentuje dowody naukowe na jej skuteczność, ale co najważniejsze przedstawia ponad 100 praktycznych, bogato ilustrowanych przepisów na pyszne dania, przekąski i napoje. Wszystkie zawierają składniki z Codziennego Tuzina - listy najzdrowszych produktów stworzonej przez autora.
To książka nie tylko dla wielbicieli diety roślinnej, ale wszystkich, którzy chcą cieszyć się lepszym zdrowiem i dłuższym życiem.